Helpt acupunctuur bij darmklachten zoals P.D.S.?

 
De meest voorkomende maag- en darmklachten worden veroorzaakt door het prikkelbaar darm syndroom (P.D.S.). Dit wordt ook wel spastische dikke darm, spastische darm of spastisch colon genoemd. Dit is een relatief onschuldige, maar vervelende aandoening die het leven erg onaangenaam kan maken.

Ongeveer 10% van de mensen heeft hier last van. Acupunctuur en Chinese geneeskunde kunnen je helpen om deze klachten te verlichten.
 

Symptomen van prikkelbaar darm syndroom

 
De meest voorkomende klachten zijn: krampen, buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie. Vaak zijn mensen ook moe en soms ook kouwelijk.

De klachten verergeren vaak in periodes van stress, door bepaalde etenswaren en bij hormonale veranderingen.
 

De oorzaak van een prikkelbare darm is onbekend

 
P.D.S. behoort tot de functionele darmaandoeningen. Dit betekent dat de darm niet goed werkt, maar er niets gevonden wordt bij onderzoek.

De darmwand heeft verschillende spierlagen die samentrekken en ontspannen in een ritmisch patroon. Door deze spieren is er beweging vanaf je maag tot in je endeldarm. Bij P.D.S. zijn de contracties die de darm samentrekken, ontregeld.

Er is in de westerse geneeskunde tot nu toe geen echte diepere oorzaak gevonden voor P.D.S.
 

De oorzaak volgens de Chinese geneeskunde

 
Er kunnen diverse oorzaken zijn die dit ziektebeeld verklaren. Vaak spelen bij P.D.S. beide onderstaande factoren een rol.
 

Problemen met de milt

 
Dit betreft een probleem van de energie omzetting van de voeding via de darm naar pure energie. De darmen kunnen de voeding niet goed opnemen. De darmwand raakt daardoor geïrriteerd, waardoor de opname verder verslechtert. Naast de opname is ook de energie omzetting na de opname verstoord volgens de Chinese geneeskunde.
 

Problemen met de lever

 
De lever zorgt voor een gelijkmatige flow. Als deze in de darmen verstoord is, raakt o.a. de bewegelijkheid van de darmen van slag. Dit gebeurt met name door stress.
 

Prikkelbaar darm syndroom oplossen door acupunctuur

 
Acupunctuur kan worden ingezet om de darmen te harmoniseren. Het kan ervoor zorgen dat de spieren in de darm beter samenwerken. Daardoor verminderen de klachten.

Ook kan acupunctuur worden gebruikt om stress en emoties te verminderen. Vermindering van stress heeft een positief effect bij P.D.S. en vermindert de klachten.

Deze blijken ook te verbeteren op een dieet dat de darmen minder irriteert. Het weglaten van zuivel en suiker e.d. kan helpen om de geïrriteerde darmwand weer te genezen.

Gebroken lijnzaad, samen met voldoende water, kan helpen bij P.D.S.-gerelateerde obstipatie.

Kortom, functionele darmklachten blijken bij uitstek geschikt te zijn om met acupunctuur te behandelen.
 

Chronische darmontsteking (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa)

 
Zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa worden veroorzaakt door een immuunstoornis. Het is een chronische ontsteking. Crohn kan zich in de hele darm bevinden, colitis alleen in de dikke- en endeldarm.

Beide aandoeningen geven symptomen zoals bij P.D.S., maar ook bloedverlies en slijm. Deze laatste twee komen niet voor bij P.D.S.
 

Acupunctuur bij chronische darmontsteking

 
Acupunctuur, samen met een dieet, kan de klachten verminderen.
 

Wil je acupunctuur voor je buikklachten?

 
Als arts en acupuncturist help ik je graag bij allerlei vervelende buikaandoeningen. Voor contact hier over kun je me bellen 020-6651066 of hier klikken. Voor hulp, verdere vrijblijvende informatie of een kosteloze kennismaking.