Acupunctuur tegen hooikoorts en allergie

Ervaar je last van hooikoorts of andere allergieën? Het is dan goed om voor de lente, vóór je symptomen van hooikoorts beginnen, acupunctuur te overwegen. Acupunctuur is, ook volgens onderzoek, een effectieve behandeling bij hooikoorts en allergieën.

 

Hooikoorts en acupunctuur

In de lente en zomer ontstaan er veel pollen door het bloeien van bomen en planten. Deze pollen die in de lucht zitten, veroorzaken een allergische reactie van het lichaam bij allerlei slijmvliezen. Dit geeft klachten zoals een verstopte neus, jeuk, niezen maar ook tranende ogen of longklachten. De klachten lijken op een verkoudheid, maar dan zonder koorts of keelpijn.

Deze klachten kunnen heel vervelend zijn als je er gevoelig voor bent. Hooikoorts kan ook vermoeidheid en een gevoel van malaise geven. Acupunctuur volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde kan goed helpen om al je hooikoorts klachten te verminderen.

Pollen

Verschillende bomen en planten veroorzaken hooikoorts. Vooral de pollen van de berk zijn berucht. Op de hooikoortsradar kun je zien welke pollen er precies actief zijn en hoe veel.

Op dagen dat ‘jouw’ pollen op hoog staan kan je soms beter binnen blijven. Als je toch naar buiten moet kan soms een zonnebril helpen. Ramen en deuren houdt je dan bij voorkeur zoveel mogelijk gesloten.

 

Andere vormen van allergie en acupunctuur

Pollen zijn niet de enige boosdoeners die allergische reacties kunnen veroorzaken. Huisstofmijt, huisdieren, allerlei voeding en meer kunnen allemaal net zulke allergische reacties geven als pollen. Dit is dan niet seizoensgebonden maar het hele jaar door.

Angio-oedeem is een andere vorm van allergie met plotselinge zwellingen onder de huid. Dit meestal rond de ogen en lippen. Het wordt veroorzaakt door een ophoping van vocht in de diepere lagen van de huid. Angio-oedeem in de keel kan levensbedreigend zijn.

Contactallergie ontstaat als je huid rechtstreeks in aanraking komt met een stof waar je allergisch voor bent. Nikkel in sieraden geeft bij sommige mensen een allergische reactie. Andere stoffen die dat ook doen zijn bijvoorbeeld latex, cosmetica, make-up, verzorgingsproducten en huishoudelijke artikelen. Wanneer de huid in contact komt met deze stoffen, ontstaat er jeuk, roodheid, zwelling en soms blaren.

Acupunctuur kan goed helpen om ook dit soort allergische klachten te verminderen.

 

Behandeling hooikoorts met acupunctuur

Acupunctuur vermindert de klachten van hooikoorts als deze al aanwezig is. Het is nog effectiever om je voorafgaand aan de hooikoorts periode je al te laten behandelen.

De behandeling zelf bestaat uit wekelijks acupunctuur vaak aangevuld met voedingsadviezen. Kruiden kunnen soms een nuttige aanvulling zijn.

Reguliere medicijnen

Hooikoorts kan je ook behandelen met anti-histaminica. Helaas kunnen deze medicijnen je ook moe maken. De huisarts kan je allerlei sprays, druppels en inhalatoren geven die lokaal de klachten verlichten.

Acupunctuur bij mensen met hooikoorts en andere allergieën heeft het voordeel dat het geen bijwerkingen heeft.

 

Wil je acupunctuur voor hooikoorts?

Als arts en acupuncturist help ik je graag bij allerlei vervelende allergische reacties. Voor contact hier over kun je me bellen 020-6651066 of hier klikken. Voor hulp, verdere vrijblijvende informatie of een kosteloze kennismaking.