Acupunctuur voor zwanger worden en IVF

 

Ben je op zoek naar acupunctuur voor zwanger worden en voor vruchtbaarheid? Acupunctuur kan helpen om je fertiliteit en zwanger worden te ondersteunen, ook volgens wetenschappelijk onderzoek. Acupunctuur bij IVF, ICSI en IUI helpt heel goed.

Ik, Debby de Haas, heb als arts op de polikliniek voor fertiliteit gewerkt. Ik heb vele jaren ervaring als arts voor acupunctuur bij zwanger worden, ivf trajecten en meer.

 

Oorzaken moeilijk zwanger worden

Er zijn vele bekende oorzaken van verminderde vruchtbaarheid maar er is ook vaak geen oorzaak te achterhalen. Er is dan sprake van onbegrepen onvruchtbaarheid. Waarschijnlijk is de hormonale huishouding dan niet optimaal.

 

Oorzaken moeilijk zwanger worden bij de vrouw

 • Ovulatie problemen zoals PCOS
 • Structuur problemen zoals endometriose
 • Leeftijd van de vrouw (na het 40ste levensjaar is 50% van de vrouwen niet meer vruchtbaar)
 • Hormonale verstoring: oestrogeen, progesteron, schildklierhormoon etc.
 • Gewicht en voeding (tekort aan eiwit, bloedarmoede etc)
 • Alcohol, roken
 • Erfelijke aandoeningen
 • Ziekten zoals suikerziekte etc

 

Oorzaken moeilijke zwanger worden bij de man

 • Problemen met het zaad: lage spermakwaliteit, lage bewegelijkheid en/of een laag aantal zaadcellen.
 • Anatomische afwijkingen van de zaadleiders, de ballen of de bijballen
 • Hormonale verstoring: testosteron e.d.

 

Acupunctuur en zwanger worden: wetenschappelijk onderzoek

 

Acupunctuur is bewezen werkzaam bij diverse oorzaken zoals:

acupunctuur IVF en na terugplaatsing van de embryo
Acupunctuur en fertiliteit van de man
Acupunctuur en PCOS
Acupunctuur en endometriose

De WHO (World Health Organisation) heeft al in 1979 acupunctuur erkend als effectieve behandeling voor vruchtbaarheid.

 

Zwanger worden volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde

Net zoals in de Westers geneeskunde kent de Traditionele Chinese Geneeskunde vele oorzaken voor een verminderde vruchtbaarheid.

De belangrijkste is een zogenaamde ‘koude’ baarmoeder. Dit betekent niet dat de baarmoeder echt te koud is maar dat er te weinig activiteit is.

Bij een ‘koude’ baarmoeder’ is de cyclus duur vaak verlengt en de ovulatie verlaat. Soms is de tweede fase van de cyclus te kort. Bijkomende algemene symptomen zijn kouwelijkheid, vermoeidheid, minder zin en nog enkele andere zaken.

 

Behandeling acupunctuur bij IVF, ICSI en IUI

De reguliere geneeskunde biedt stellen met een kinderwens allerlei oplossingen. Vruchtbaarheidsbehandeling zoals IVF, ICSIE en IUI zijn het meest bekend. Acupunctuur is een aanvullende behandeling om de kans op zwangerschap te vergroten.

Behalve acupunctuur krijg je vaak ook een dieet. Zoals bij een te ‘koude’ baarmoeder is er een verwarmend dieet en een bloed-voedend dieet. Dat laatste is belangrijk in verband met de doorbloeding van het baarmoeder slijmvlies.

Welke acupunctuur punten er geprikt worden is afhankelijk de oorzaak. Dit opbouw en doorbloeding van de baarmoeder zijn daarin belangrijk. Er worden andere punten geprikt aan het begin van de cyclus dan na de ovulatie. De behandeling is gericht op het verbeteren van de cyclus en hormonale huishouding.

De behandeling geeft ook rust en vermindering van stress. Daarnaast wordt door de behandeling de energie weer beter en minder bijwerkingen van de medische behandeling. Het totaal is gericht op het lichaam en de geest.

 

Basale temperatuur curve

Tijdens de behandeling hou je vaak een basale temperatuur curve bij. Een basale temperatuur curve is een grafiek van je temperatuur na wakker worden, gedurende de cyclus.

Deze grafiek laat o.a. zien wanneer je eisprong plaats vindt. Ook kan je zien hoeveel dagen er voor en na de eisprong zijn. Het beloop van de temperatuur zelf is ook zichtbaar.

Met deze grafiek kunt je zelf gedurende de behandeling de verbetering zien. Meestal is een IVF, ICSI of IUI succesvol als de basale temperatuur curve genormaliseerd is. Ook worden sommige vrouwen soms spontaan zwanger zonder medische ingrepen.

 

Acupunctuur na terugplaatsing van het embryo

Op de dag voor en na de terugplaatsing bij IVF krijgt je ook een acupunctuur behandeling. Onderzoek laat zien dat dit een positief effect heeft op zwangerschap. Bij terugplaatsingen wordt er daarom zo nodig ook in het weekend behandeld.

Daarna krijg je geen acupunctuur meer. Wel blijf je je dieet zo goed mogelijk gebruiken.

 

Wanneer starten met acupunctuur bij IVF, ICSIE en IUI

Begin het liefst twee tot drie maanden voor de ziekenhuis behandeling met acupunctuur om zwanger te worden. Dit is verstandig. Je bent natuurlijk ook later welkom.

 

Acupunctuur om zwanger te worden bij PCOS

Bij PCOS (polycysteus ovarium syndroom) groeien er cysten op de eierstokken. De oorzaak hiervan is onbekend. Wel is er bij PCOS een vertraagde cyclus of helemaal geen cyclus. Er is minder kans om zwanger te worden.

Acupunctuur kan helpen om de cyclus te verkorten. Het kan ook de kans op zwangerschap vergroten.

 

Problemen met het zaad (mannelijke factor)

De hoeveelheid, de kwaliteit en de bewegelijkheid van het zaad (sperma) kan het probleem zijn. Vaak is ICSIE dan de oplossing. Ondersteuning door acupunctuur kan het zaad verbeteren.

 

Andere hulpvragen

Heb je geen diagnose of behandeling in het ziekenhuis maar wil je hulp om zwanger te worden? Je bent natuurlijk van harte welkom.

  

Wanneer je op zoek bent naar een acupuncturist gespecialiseerd in fertiliteit, bel dan 020-6651066 of klik hier. Voor hulp, verdere vrijblijvende informatie of een kosteloze kennismaking.