Acupunctuur bij tinnitus kan goed helpen

 
 
Acupunctuur bij tinnitus of oorsuizen kan je klachten verminderen of verhelpen. Oorsuizen is een nare klacht die je dagelijks leven aardig kan verstoren. Gelukkig kan acupunctuur vaak oplossingen voor dit probleem brengen.
 

Wat is tinnitus precies?

 
Tinnitus of oorsuizen is het horen van een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is. Jij, alleen, hoort het geluid in je hoofd. In het echt is het geluid er niet.

Je kan het geluid links of rechts horen of aan beide kanten. Het betreft vaak een fluittoon of ander soort geluid in één of beide oren.

Het kan gaan om allerlei hinderlijk geluid: hoge tonen of laag; ruisen, fluiten, suizen, brommen. Soms kan het zelfs als muziek klinken.

Oorsuizen kan er continu zijn of afwisselend. Meestal varieert het in de sterkte. Vaak verergert het bij stilte en/of bij stress. In slaap vallen kan juist daardoor lastig zijn.

Bijkomende klachten kunnen doofheid, duizeligheid en pijn zijn.

Oorsuizen kan veel psychische klachten geven. Stress, onrust in het lichaam, slapeloosheid maar ook depressie en angst.
 

Oorzaken van tinnitus

 
Vanuit de reguliere geneeskunde is er geen antwoord op deze vraag. Oorsuizen kan ontstaan bij gehoorverlies, na blootstelling aan hard geluid, na een ongeluk of door medicatie. Het kan ook een symptoom zijn bij een andere oor aandoening of ontsteking.
 

Oorzaken van oorsuizen volgens de Chinese Geneeskunde

 
Volgens de Chinese geneeskunde zijn er verschillende oorzaken mogelijk. Enerzijds kan de leverenergie verstoord zijn en is er sprake van interne wind symptomen. Een uiting daarvan is dat bij de meeste mensen met oorsuizen de nekregio te gespannen is.

Ook een teveel aan vocht en slijm kan een bijdrage leveren. Het vrijmaken van de neusholten en buis van Eustachius kan de klachten verminderen.

Een tekort aan nier of basis energie is vaak onderliggend. Ook een tekort aan ‘bloed’ kan zich uiten in oorsuizen. De ‘leegte’ geeft dan ruimte voor het geluid van ‘inwendige wind’.
 

Oplossingen van de huisarts of KNO arts

 
Helaas heeft de westerse geneeskunde nog geen oplossing. De huisarts en KNO arts zullen proberen om onderliggende aandoeningen behandelen. Daarnaast bieden ze vaak hulp aan om er mee te leren leven.
 

Acupunctuur bij oorsuizen

 
De behandeling van oorsuizen met acupunctuur is afhankelijk van de oorzaak. Vaak wordt er bij de oren, nek, schouders en in de hals geprikt om spanning te verlagen.

Het verlagen van stress kan ook een bijdrage leveren aan minder klachten.

Een teveel aan slijm dient behandeld te worden. Het ouderwetse druppelen en stomen kan vaak veel verbetering brengen, mits op de juiste manier gedaan.

Onderliggende energie tekorten worden behandeld met acupunctuur. Voedingsadvies, zoals bijvoorbeeld geen zuivel, maar ook Chinese kruiden kunnen ook een onderdeel hierbij zijn.
 

Het resultaat

 
Met acupunctuur zijn betere resultaten te verwachten dan het advies om er mee te leren leven. Wetenschappelijk onderzoek onderbouwt dit ook.

Bij jongere mensen lukt het vaak om de klachten zoals hierboven beschreven helemaal op te lossen. Bij ouderen lukt het vaak om de klachten te verminderen.

Het minimale doel is om het leven beter en rustiger te maken. Het suizen zelf is dan nog aanwezig maar het stoort niet meer zo. Daar begint het dan ook in de eerste behandelingen mee. Vervolgens vermindert het suizen daarna dan ook.
 

Wil je hulp bij het verhelpen van oorsuizen?

 
Voor en afspraak maken of advies over tinnitus of oorsuizen, bel 020-6651066 of klik hier. Voor hulp, verdere vrijblijvende informatie of een kosteloze kennismaking.