Acupunctuur bij slaapproblemen en slapeloosheid

 

Ben je op zoek naar acupunctuur als oplossing voor slaapproblemen? Een behandeling met acupunctuur bij slaapproblemen is vaak succesvol. Het is bij slapeloosheid belangrijk om je slaapritme weer op orde te krijgen. Met behulp van acupunctuur kun je dit makkelijker doen. 

 

Hoeveel slaap heb je nodig?

De meeste volwassenen hebben tussen zeven en acht uur slaap nodig. Sommige mensen zijn kort-slapers en ander juist langslaper. Bij hen varieert het tussen de zes en tien uur. Het is normaal om een paar keer per nacht kort wakker te zijn.

Bij slapeloosheid kan je problemen hebben met inslapen, doorslapen en te vroeg wakker worden.

Als je dit dan twee keer per week ervaart, kan je een echt slaapprobleem hebben. Bij een echt slaapprobleem heb je overdag vermoeidheid, geen zin, somberheid, geïrriteerdheid en concentratie problemen ed. 

 

Veel voorkomende oorzaken van slaapproblemen

  • Stress en angst
  • Leefstijlfactoren: onregelmatig slaapschema, teveel cafeïne of alcohol, beeldscherm gebruik voor het slapen
  • Aandoeningen: chronische pijn, astma, maagklachten, schildklierziekten, menopauze, slaapapneu, narcolepsie, rusteloze benen
  • Medicatie die als bijwerking slapeloosheid heeft
  • Omgeving: geluidsoverlast, oncomfortabel bed, te veel licht, extreme temperaturen etc.
  • Hormonale schommelingen bij de overgang
  • Leeftijd: bij het ouder worden heb je minder slaap nodig
  • Vaak ’s nachts moeten plassen
  • Circadiaanse ritmestoornissen: geen regelmatige slaaptijden door ploegendiensten of regelmatig reizen

 

Steeds langer in bed gaan liggen

Veel mensen die slecht slapen gaan steeds vroeger naar bed en staan steeds later op. Dit doen ze om maar genoeg slaap te krijgen. Juist dit gedrag leidt tot slechter slapen.

Stel je voor dat je zeven uur slaap nodig hebt en je negen uur in bed ligt. Slaap je dan twee uur niet?
Dat wordt veel meer omdat je dan, naast wakker liggen, ook heel licht gaat slapen. Daarbij wordt je vaak even wakker. Het lijkt dan alsof je wel een gehele nacht wakker bent geweest.

Mensen die slecht slapen zijn ook vaak bang om niet te slapen. Ze zijn bang om de volgende dag slechter te functioneren. Het gepieker hierover houd je dan juist uit je slaap. 

 

Ritme herstellen en slaaphygiëne

Om weer goed te gaan slapen, moet je weer een normale hoeveelheid tijd in bed gaan doorbrengen. Dat betekent een hoeveelheid tijd zoals voor je slaapproblemen. Het is belangrijk om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. 

 

Helpen slaap- en kalmeringsmiddelen?

Kort slaappillen gebruiken kan bij het begin van slaapproblemen helpen. Het helpt niet als je al langer slapeloos bent.

Als je meer dan een paar dagen dit soort medicatie slikt dan raak je verslaafd. Je gaat dan nog slechter slapen als je het niet slikt. Dit is een reden om hier erg voorzichtig mee te zijn. 

 

Hoe helpt acupunctuur bij slaapproblemen?

Acupunctuur voor slapeloosheid helpt om te ontspannen en dieper te gaan slapen. Het maakt het herstel van ritme makkelijker.

Acupunctuur voor slapeloosheid richt zich op het herstellen van de energie balans in het lichaam. Acupunctuur punten van de lever-, de nier- en de hart-meridiaan worden vaak gebruikt. De yin energie (rust) wordt hierbij versterkt t.o.v. de yang energie (actie).

Natuurlijk moeten, zo nodig, andere onderliggende problemen ook aangepakt worden. 

 

Voeding en slaap

Je weet al dat koffie, zwarte thee en alcohol je slaap kan verstoren. Soms kan een uitgebreider eet advies ook helpen om weer beter te gaan slapen. Als dat noodzakelijk is, krijg je ook uitgebreider voedingsadvies. 

 

Wil je hulp bij slapeloosheid?

Voor advies over slaapproblemen, bel 020-6651066 of klik hier. Voor hulp, verdere vrijblijvende informatie of een kosteloze kennismaking.