Acupunctuur bij pijn en pijnbestrijding

 

Acute pijn is als een waarschuwingssignaal van het lichaam. We proberen dan ons lichaam te beschermen. Gewoonlijk heeft acute pijn een specifieke oorzaak, zoals een letsel, chirurgische ingreep, ontsteking of overbelasting. Acute pijn duurt meestal kort en verdwijnt tijdens het herstelproces.

Soms blijft pijn aanhouden. Als de pijn langer dan 3 maanden aanhoudt, wordt dit chronische pijn genoemd. Chronische pijn is geen waarschuwing maar wordt een naar en beperkend probleem in het dagelijks leven.

Acupunctuur is bewezen effectief bij acute pijn. Het is minstens zo goed bij het behandelen van chronische pijn. Een belangrijke vraag is vaak wat de oorzaak is dat het letsel niet oplost maar chronisch wordt. Wat zijn de onderhoudende factoren?

 

Wat is de oorzaak van pijn volgens acupunctuur

 
Pijn ontstaat door problemen in de vrije stroom van onze energie, bekend als de Qi en het Bloed. Dit kan zich manifesteren op twee manieren:

  • De stroming van Qi en Bloed door de meridianen is belemmerd of geblokkeerd.
  • Er kan een tekort zijn aan Qi en Bloed, waardoor er geen goede doorstroming mogelijk is

Pijn kan ook ontstaan door invloeden van buitenaf, zoals bij een ongeluk. Een ander oorzaak is het oplopen van Koude en Vocht. Dit is vaak de T.C.M. benaming voor bacteriƫn en virussen.

 

Pijn oplossen met acupunctuur

De doorstroming verbetert een acupuncturist met acupunctuur naalden. Het oplossen van kou en vocht gebeurt vaak met moxa. Voor het tekort aan Qi en Bloed wordt naast acupunctuur ook voeding en kruiden ingezet.

Als arts geef ik ook vaak medicatie advies of advies voor verder onderzoek. Houdings- en bewegingsadvies en coaching bij spanning is ook onderdeel van de behandeling bij chronische pijn.

 

Acupunctuur bij rugpijn

Rugpijn is veel voorkomend. Lage rugpijn ontstaat vaak door slechte houding, verkeerd bewegen en te weinig bewegen gedurende de dag. De pijn kan uitstralen naar de billen en de benen. De diagnose is dan ischias.

Ernstiger is een hernia. Hierbij stulpt de tussenwervelschijf uit waardoor de zenuw beklemd raakt. Er kan dan ernstige pijn ontstaan, of zelfs uitval van de zenuw, resulterend in spierfunctieverlies. Artrose en stenose kan ook ernstige chronische rugpijn geven.

Acupunctuur is een zeer effectieve behandeling bij lager rugpijn. Ook voor een hernia en andere ernstige rugpijn biedt acupunctuur vaak verlichting. Bij chronische rugpijn dienen eventuele onderliggende tekorten aan energie ook aangepakt te worden.

 

Acupunctuur tegen nekpijn en schouderpijn

Nek en schouderpijn kan ontstaan door een ongeluk (whiplash) of een val. Vaker is de oorzaak verkeerde houding bij beweging, bij zitten of bij slapen en overbelasting. Spanning is de meest voorkomende oorzaak.

Artrose en stenose kunnen ook dit soort pijn veroorzaken. Ook hier kan er uitstraling naar de armen of het hoofd optreden.

Acupunctuur is een effectieve aanpak samen met advies over de houding en beweging. Het is belangrijk om de computer goed af te stellen bij ieder type nek- en schouderpijn.

 

Acupunctuur tegen hoofdpijn, migraine en aangezichtspijn

Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door stress en een slechte houding. Migraine is hevige aanvalsgewijze hoofdpijn met een neurovasculaire oorzaak. Clusterhoofdpijn is aanvalsgewijze intense pijn rond een oog. Hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door een teveel aan pijnstillers.

Acupunctuur samen met meer rust en minder stress biedt vaak uitkomst bij deze pijn. Acupunctuur helpt ook bij het afbouwen van medicatie.

 

Acupunctuur bij kniepijn en artrose

Kniepijn kan veroorzaakt worden door letsel of overbelasting. Acupunctuur is hierbij behulpzaam. Het meest verdienstelijk is acupunctuur, ook volgens de wetenschap, bij artrose van de knie. Toediening van warmte en gedoseerde beweging zijn andere factoren voor het herstel.

 

Acupunctuur bij een tenniselleboog of golfarm

De pijn wordt hier veroorzaakt door overbelasting van de spieren en irritatie van de aanhechtingen. Bijna altijd is er ook een te hoge spanning in nek- en schouderregio.

Beide gebieden worden behandeld met acupunctuur. Acupunctuur wordt gecombineerd met advies over de houding en beweging. Het is ook hier belangrijk om de computer goed af te stellen.

 

Acupunctuur voor alle ander pijn

Acupunctuur is nagenoeg geschikt bij iedere vorm van pijn. Andere goed werkende voorbeelden zijn acupunctuur bij artrose van andere lichaamsdelen. Ook bij hielspoor, carpaal tunnel syndroom, syndroom van Tietze, gordelroos, neuropathische pijn is acupunctuur geschikt.

Heb je pijn en wil je pijnbestrijding met acupunctuur of heb je vragen? Bel dan 020 6651066 of klik hier. Voor hulp, verdere vrijblijvende informatie of een kosteloze kennismaking.